onsdag 17 februari 2010

Mode med miljötänk

Fakta

Vad: Modevisningen Creative Collective.
När: 17/2.
Var: Debaser Medis.
Läs mer: Creative Collective Effect
Anna Felicias miljösmarta tips
– Second hand och vintage är en guldgruva om man har tålamod.
– Satsa på kläder som håller flera säsonger, helst flera år så vi slipper slit och slängfenomenet.
– Tänk på hur du tvättar dina kläder och hur ofta, ibland räcker det att vädra ett plagg.
– Fråga direkt när du kommer in i butiken om de har något miljövänligt, så kan de plocka fram något riktigt bra och du slipper leta.
– Med bra styling förnyar du enkelt gamla plagg.
 
Under Stockholm Fashion Week arrangeras en miljövänlig modevisning där vintage blandas med både ekologiskt framställda plagg och jeans i nedbrytbar hampa.
Allt om Stockholm kontaktar en av drivkrafterna i projektet Creative Collective Effect, Anna Felicia Valdés, för att ta reda på hur man gör en modevisning miljövänlig.
– Vi har samarbetat med tio olika designers som på ett eller annat sätt bidrar till miljömedvetenhet i modebranschen. Dessutom har vi lånat vintageplagg från secondhandbutiken Life Is Good som vi sedan har stylat ihop till en visning med fokus på den urbana publiken på Stockholms gator.
Designerna bakom Shi-Óri, Smiley Vintage och Stockholm Stadsmission Remake har sytt om vintageplagg till nya kreationer som också kommer att visas. För att kunna genomföra modevisningen har vi fått stöd från bland annat Tillväxtverket.
Vad hoppas ni att visningen ska bidra till?
– Vår tanke är att inspirera folk i både produktion och konsumtion att tänka till innan man handlar. Man kan inte göra allt, men alla kan göra något och det vill vi bidra till. Creative Collective Effect syftar till att lämna ett avtryck i modebranschen.
Går plaggen att köpa?
– Plaggen går inte att köpa på själva visningen, men man kan kontakta respektive designer om man är intresserad.
Finns ekologiskt framtagna plagg med i kollektionerna?
– Ja, Zion Clothing använder ekologisk bomull i sina plagg. Nudie Jeans använder sig av ekologisk bomull i de jeans och t-shirts som vi fått låna till visningen. Hangmattas bomullsplagg är i ekologisk bomull. Camilla Wellton använder bambu, hampa och siden i sina plagg. Kim Hagelinds kreationer är tillverkade av ett material som består av återvunna petflaskor. Guaro Jeans tillverkar jeansen i helt biologiskt nedbrytbar hampa och använder organiskt screentryck.
Handlar ni själva miljövänligt?
– Ja, men inte alltid. Vi handlar på H&M också, precis som de flesta andra. Att arrangera Creative Collective Effect har gett oss många bra tips på modeskapare som är miljömedvetna.
Lisa Bergman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar